Hoppa till innehåll

Bilder – några handfasta tips till redaktören

Här är några tips på hur du som redaktör kan jobba med bilder både med tanke på användarvänlighet och sökmotoroptimering.

Så namnger du bilder

  • Namnge filen med hjälp av sökord, men begränsa dig så du inte lockas av att stoppa in för många ord.
  • De viktigaste orden bör komma först i filnamnet.
  • Använd bindestreck istället för mellanslag.

Bra filnamn

Restaurang-bar-och-mat-oxfile-pasta.jpg

Dåligt filnamn

IMG12345.jpg

Ange alt-text

Alt-texten används för att beskriva bilden med ord. Detta är bra dels för sökmotoroptimering men också för att tillgänglighetsanpassa din webbplats. Synsvaga personer kan få alt-texten uppläst och på så sätt ändå förstå bilden. Rent dekorativa bilder behöver inte ha en alt-text. Undvik så långt som möjligt bilder som innehåller text.

Liggande eller stående bilder

På en webbplats är det vanligtvis bäst med liggande bilder (horisontell) med tanke på bildskärmens format. På en mobiltelefon är visserligen skärmen oftast i ett stående format men då kan bilden ta upp för stor yta och det kan vara svårt att se text som är kopplad till bilden.

Exempel på liggande och stående bild

Filstorlek på bilder

För att bilder inte ska vara för stora så att din webbplats blir för tung bör inte heller allt för stora bilder laddas upp. Det finns många bra plugins för att hjälpa till att komprimera bilder om du inte har exempelvis Photoshop.

Välj rätt filformat på dina bilder

  • PNG – Använd png för att behålla en transparent (genomskinlig bakgrund).
  • JPG – Använd jpg för foton.
  • WEBP – Allra bäst är att använda webp som dels kan behålla en transparent bakgrund men också går att komprimera mer med bibehållen bildkvalitet.

Webp kan vara lite svårt att arbeta med beroende på vad du har tillgång till för program. Men lugn, vi på Norrsia kan hjälpa dig att installera rätt plugin för att du ska slippa fundera på detta och att du fortsatt kan ladda upp bilder som bäddas in som webp.

Falun

Telefon

+46 73 – 833 62 88

E-post

falun@norrsia.se

Östersund

Telefon

+46 76 – 777 06 88

E-post

jamtland@norrsia.se

Följ oss i sociala medier

Facebook
Instagram
LinkedIn